Csatos hordozók (csatos kenguruk)

A csatos hordozókat méltán szeretik oly' sokan, hiszen gyors és egyszerű velük magunkra venni a gyereket. Kényelmes, hogy felvétel közben nem lógnak le a földre. Sokan ránézésre vagy felpróbálva hátizsákhoz hasonlítják őket, mert a vállpántjaik hátizsákszerűek, és mert ha rajtunk vannak, az érzet is hasonló a vállunkon, mintha hátizsákot vinnénk. Minddel lehetséges elöl és háton hordozni, és van, amelyik csípőn hordozásra is alkalmas. Ezeket onnan ismered meg, hogy  a vállpánt alján nemcsak az állításhoz szükséges heveder, hanem kicsatolható csat is van.
A csatosok jellemzően évekig, a legtöbbjük 2-3, van ami akár 4 éves korig is jó.

a csatos hordozók felépítése

Mekkora a legkisebb gyerek, akinek ajánlhatóak a csatosok?

Erre a kérdésre általánosságban nincsen rövid és pontos válasz, mert ez az adott hordozó méretétől és a gyerek méretétől és testalkatától is függ. A legjobb tudásunk szerint a csatos hordozók biztonságos és egészséges használatához a babának nem kell tudnia ülni, állni vagy járni, mert ha ismerjük a módját, akkor a csatos hordozókban is létrehozható a baba mozgásfejlődésének pontosan megfelelő, jól megtámasztott - akár magzati - testhelyzet, ami tökéletesen terheletlen, kényelmes és egészséges a legkisebbeknek is. Ehhez az kell, hogy az adott csatos hordozó mérete és kialakítása a baba méreteinek és testalkatának megfelelő legyen, és hogy úgy rakjuk bele a babát a hordozóba, illetve úgy állítsuk be a hordozót, hogy valóban a kívánt pozíciót kapjuk.

Akkor végülis mikortól lehet használni a csatosokat? Akkortól, amikortól a hordozó test-részének az alsó szélessége megfelel a baba térdhajlattól térdhajlatig való távolságának, méghozzá a fent leírt testhelyzetben. (A boltunkban kapható csatosokra vonatkozó konkrét tól-ig ajánlásokat megtalálod a webshopban az adott márkájú hordozó leírásánál.) A másik érdekes méret a test-rész magassága lehet, azonban a csatosok test-részének a magassága rövidíthető azzal, ahogyan a babát belerakjuk a hordozóba.

popópántos csatos hordozó felépítése

Ha a kiszemelt csatos hordozó még kicsit nagy a babádnak, mégis nagyon jól jönne, ha már használhatnád azt, megteheted, hogy összehúzod a hordozó test-részének az alját. Ehhez használhatsz egyszerű pertlit, vagy direkt erre a célra készült szűkítőhevedert. Sokat nem szűkíthetük így büntetlenül, mert ha sokat húznánk alul, akkor lötyögne, azaz nem tartaná a babát szorosan fölül. Mindez persze azon is múlik, hogy milyen kialakítású az adott csatos hordozó, hogy milyen testalkatú ember viszi így a babát, és azon is, hogy hogyan vezetjük azután magunkon a vállpántokat.

az emeibaby felépítése

Alapvetően adja magát, hogy hogyan kell csatosba tenni a babát.

Mégis jó tudni, hogy az apróbb beállítások és trükkök nagyon sokat számítanak a végeredményben. A hevederek pontos beállítása, a gyerek jó pozícionálása a hordozóban és annak a megtalálása, hogy mi a gyerek optimális magassága rajtad megdöbbentően hatékonyan tehermentesít, és sokkal kényelmesebbé teheti a hordozást neked és a gyereknek is.

Te is szeretni fogod a csatos kengurut?

Ha hadilábon állunk a csatok, hevederek és pántok világával, ha szeretnénk minden ponton magunkra igazítani a hordozónkat, akkor a csatosokkal nem leszünk elégedettek. Előre megformáltságuk korlátozza a lehetőségeinket, ezért van az, hogy a legtöbb csatosba jellemzően bele kell nőni, újszülötteknek, egészen pici babáknak még nem valók. Kivétel ez alól a csatosokon belül az emeibaby és a Fizio.


Szívesen segítünk megtanulni a csatos kenguruk használatát. Itt megtalálod, hogy milyen tanulási lehetőségek közül válogathatsz nálunk.


Mire figyelj, mielőtt csatos hordozót vásárolsz?

A csatos kenguruk sok helyen állíthatóak, más helyeken viszont adott alakúak, méretűek. Mivel a gyártóknak más-más bélések, szabások stb. váltak be a vállpántokhoz, a derékpánthoz és a test-részhez, ezért ha csatos hordozót szeretnénk vásárolni, ha egy mód van rá, előbb próbáljunk - csatos hordozót venni sok szempontból hasonlít ahhoz, mintha cipőt vennénk.

Minden hordozóeszközre igaz, de a csatosokra és a mei taiokra fokozottan, hogy az árukat hatékonyan le lehet csökkenteni a minőségi anyagok elhagyásával, olcsóbb, kevesebb anyag használatával, rövidebb tesztelési időszakkal stb. Mindez azonban erősen a minőség rovására megy: a nem megfelelően bélelt váll- és derékpántok, a nem jól eltalált szabás, a rossz méretezés stb. nagy pluszterhet ró a hordozó személyre, és kényelmetlenebbé teszi a hordozást a gyereknek is. A rossz hordozó használatakor felmerülő problémák a gyerek súlyának a növekedésével fokozódnak, sokszor ellehetetlenítik a nagyobb gyermek kényelmes hordozását.

A csatos kengurukhoz hasonlóak azok a hordozók is, amik csatok segítségével állíthatóak, ám szabásuk tojásdad alakúbb, és a baba popsijánál, lábánál jóval keskenyebbek, mint az általunk csatosoknak hívott hordozók. Ez utóbbi jellegzetességük, azaz "bugyi" kinézetük miatt bugyikenguruknak hívjuk őket, és itt írunk róluk bővebben.


A boltunkban és a turinkban csak olyan csatos kengurut találsz, amivel tökéletesen elégedettek vagyunk.


 

Hordozóház

cím:
Budapest VII. kerület, Erzsébet krt. 32.,
az udvarban
a 4-es, 6-os villamos Wesselényi utcai megállójától egy percre

telefonszám:
nyitvatartási időben: 20/317-317-8

nyitvatartás:
hétfőtől szombatig 10:00-18:00 óráig

---

Tárhelyszolgáltató

Adatvédelmi nyilatkozat

Babahordozó Kft.

adószám: 14415005-2-42

bankszámlaszám:
10918001-00000057-96440009

swift kód: BACXHUHB 
IBAN szám: HU35109180010000005796440009