A történetünk, benne némi hordozós történelemmel

2003

Megszületik Ónodi Ági Bence fia és Szabó Vera Ábel fia. Áginak krémszínű, Verának kék – sárga – barna - fehér csíkos Nandu kendője volt. A történet itt kezdődött…


2006

Ági fejében megszületik az ötlet, hogy a hozzá hordozókendős tanácsért forduló anyukáknak szervezett formában segítsen, tartson hordozókendő-tanfolyamokat.

A következő fél évben információt gyűjt szakirodalomból, az internetről és tanul Turi-Nagy Évától, a későbbi Beli Buba Babahordozó Iskola (akkor még: Lana Magyarország) vezetőjétől.

Online tanácsadást tart a babanet hordozós fórumán, az első hazai hordozós fórumon.

Létrehozza a www.hordozo.hu weboldalt, és megtartja első hordozókendő-tanfolyamát az otthonában, melyet újabb és újabb követ. Elkezdi a Lana hordozókendők forgalmazását és kölcsönöztetését is.

Vera elkezdi kutatni a babahordozás történetét és néprajzát, és elkezdi gyűjteni az autentikus hordozóeszközöket a világ minden tájáról.


2007

A tanfolyamok hamarosan kinövik a lakást, és Ági a tanfolyamokkal társbérletbe megy a XIII. kerületi Visegrádi utcába.

Lassan bővül a Magyarországon elérhető hordozók száma, megjelennek a szövött hordozókendő mellett más hordozók is: a karikás kendő, a rugalmas kendő, a mei tai-ok és a csatos hordozók.

Ági és Turi-Nagy Éva közösen tartanak tanfolyamvezetői képzést.

A következő egy évben fokozódó feszültséget jelent, hogy Ági szakmai meggyőződése és a Lana kendők, sőt a szövött hordozókendő mint egyetlen hordozóeszköz forgalmazása nincsenek összhangban egymással. Ez vezet a Turi-Nagy Évával történő közös munka végéhez.

Vera immáron Matyi fiával ellátogat Áginak egy háton hordozós tanfolyamára. A tanfolyam végén konkrét kéréssel fordul Ágihoz: segítsen a hordozásról íródó könyvének a megírásában. A könyv azóta sem készült el, viszont ahogy Ági és Vera megismerkednek, hamar kiderül a számukra, hogy mindketten ugyanarról álmodnak, és nagyon jól tudnak együtt dolgozni.


2008

Ági és Vera megalapítják közös cégüket, a Babahordozó Kft-t, hogy jogilag és pénzügyileg tiszta, átlátható keretek között dolgozhassanak. Megszületik a hordozo.hu mint iskolanév és a csimpis logó. A logó és az arculat Voith András munkája, András azóta is a csapat tagja.

Elindul az első oktatóképzés a hordozo.hu színeiben. Ebben az első csoportban tanul Magyarné Hámori Veronika, aki még ebben az évben, elsőként csatlakozik Ágihoz és Verához a hordozo.hu tanári karában. Veri azóta is a folyamatosan bővülő tanári gárdánk tagja.

 

Elindul a babahordozó klubunk havi rendszerességgel, a kötetlen együttlét mellett előre meghirdetett témákkal. Helyszín – ekkor még - a Kossuth klub. 

 

 

Az országban először kerül megrendezésre a Nemzetközi Babahordozó Hét, amin mi is részt veszünk, mint ahogyan azóta is minden évben.

 

 

 


2009

Saját, önálló helyre költözik a hordozo.hu: megszületik a Hordozóház mint tökéletesen bababarát, a hordozás és a testközeli babagondozás oktatására berendezett hely (és ezzel egy időben Ági harmadik gyereke is). Az új lehetőségeknek megfelelően nagyot bővül az oktatás, oktatóképzés infrastruktúrája is.

A témáinkba vágó könyvekből kölcsönözhető kiskönyvtárat alapítunk.

Ági részt vesz a Pikler Intézet továbbképzésén a gyerekek mozgásfejlődéséről.


2010

Az előző év végi, adventi heti egy napos nyitva tartás sikerén felbuzdulva hetente egy (csütörtök) délelőttre kinyit a Hordozóház. Ekkortól fogadjuk a családokat időpont egyeztetés nélkül is, hogy hordozót próbálhassanak, kölcsönözhessenek, vásárolhassanak és a kérdéseikre választ kaphassanak.

A szakmai tapasztalatainknak és az aktuális tudásunknak megfelelően megújul az oktatóképzésünk: a történelmi okokból eddig kiemelt szerepű hordozókendő egyenrangú társaiként építjük be a tematikába a többi hordozóeszközt.

Klubunk a Zacc Caféba költözik.

Ági az erőszakmentes, együttműködő kommunikációról való tanulmányaiban eljut odáig, hogy társtrénerré válik.

A szemléletünknek megfelelően csapatunk a szoptatáshoz és a babák alvásához, altatásához értő szakemberrel bővül Kalmár Szandi személyében, aki ekkor már két éve a La Leche Liga szoptatási tanácsadójának tanul.

Elindul a Szoptató anyákat támogató csoportunk

Megnyílik a webshopunk.


2011

Folyamatosan keressük azokat az oktatási formákat, amik kielégítik a különböző igényeket. Ebben az évben föltaláltuk és elindítottuk az azóta is méltán népszerű minikonzultációkat.

Megszületik Vera harmadik gyereke.


2012

Elindítjuk a varrodai szolgáltatásainkat.

A babahordozó klubunk a Hordozóházba költözik.

A nyitvatartásunk a csütörtöki félnaposról egynaposra bővül.

Ági a párizsi JePortMonBébé iskolájában továbbképzésen vesz részt; elmélyül és intenzívvé válik a szakmaitapasztalat-csere a francia kollégákkal.

Négy év tanulás után Szandit akkreditálják mint a La Leche Liga szoptatási tanácsadóját.

Nagy sikerrel megtartjuk az első születés heti rendezvényünket, amiből azóta hagyomány lett.

Megalapítjuk a hordozo.hu ösztöndíjalapját.


2013

Az egynapos nyitva tartásunk kétnaposra bővül, kölcsönözhető eszközeink száma meghaladja a százat.

Elindítjuk a Nem szoptató anyák támogató csoportját. (Azóta a szopis és a nem szopis csoportunk egyesült.)

Ági Angliába utazik tapasztalatot cserélni az ottani kollégákkal.

Életre hívjuk a népszerű és egyedülálló hordozóeszközválasztó-programunkat.

Megnyílik a hordozóeszköz turkálónk a Hordozóházban és a weboldalunkon is.


2014

Toma Ildi, aki tanoncként már évek óta velünk dolgozik, megszerzi az IBCLC szoptatási tanácsadó címet.

Elköltözünk a jelenlegi helyünkre, az Erzsébet körútra, és innentől nyitva vagyunk minden hétköznap. Csapatunk pultos kollégákkal bővül, hogy a – természetesen mindig jelen lévő – hordozási tanácsadó kolléga munkáját segítse, és így minél flottabb legyen a kiszolgálás.

Intenzív tapasztalatcsere zajlik német kollégákkal.

Megszületik Ági negyedik gyereke.


2015

Megújul az oktatóképzés: frissül a tematika és az oktatógárda, segédanyagként új jegyzet és videók, valamint elő-feladatok teszik hatékonyabbá a tanulást.

A nyitvatartásunk a szombatival hatnaposra bővül.

Elnyerjük a megtisztelő Családbarát munkahely címet.

Elindul az Alvás/altatás – kérdezz, a hordozo.hu szakértői válaszolnak zárt facebook-csoport.


2016

Elindítjuk a hivatalos eljárást, hogy közérdekű kulturális értékké nyilváníttassuk a Chilétől Peruig és Magyarországtól Kambodzsáig gyűjtött autentikus babahordozóeszközeink gyűjteményét, amely ekkor kb. 40 darabból áll.

Az alvós facebook-csoportunk taglétszáma átlépte a 25000 főt.


2017

Hordozóeszközgyűjteményünk hivatalosan nyilvántartott kulturális érték lett.

 

Hordozóház

cím:
Budapest VII. kerület, Erzsébet krt. 32.,
az udvarban
a 4-es, 6-os villamos Wesselényi utcai megállójától egy percre

telefonszám:
nyitvatartási időben: 20/317-317-8

nyitvatartás:
hétfőtől szombatig 10:00-18:00 óráig

---

Tárhelyszolgáltató

Adatvédelmi nyilatkozat

Babahordozó Kft.

adószám: 14415005-2-42

bankszámlaszám:
10918001-00000057-96440009

swift kód: BACXHUHB 
IBAN szám: HU35109180010000005796440009